
Ürolojik Acil Durumlar Nelerdir?
Nispeten az sayıda ürolojik durum, o anda bakım gerektiren gerçek acil durumlar olarak tanımlanabilir. Ancak aşağıdakiler bir ürolog veya acil servis doktorunun acil müdahalesini gerektirir.
Akut İdrar Tutma
Ani idrar yapamama aşırı ağrıya neden olabilir ve acil tedavi gerektirir. İdrar retansiyonu, mesanede veya üretrada (mesaneden idrarı vücut dışına taşıyan tüp) tıkanıklık veya sinir sistemi ile mesane arasındaki sinyallerin bozulmasından kaynaklanabilir. Prostat kanseri, iyi huylu prostat hiperplazisi, prostatit, üretral darlık, mesane taşları, kan pıhtıları, idrar yolu enfeksiyonları, ilaca veya diğer nedenlere tepki olarak mesane boynunun kasılması ve sinir hasarı veya nörojenik mesane. Akut üriner retansiyona şiddetli alt karın ağrısı eşlik eder ve hemen tedavi edilmediğinde mesane hasarına ve kronik böbrek yetmezliğine yol açabilir. Mesaneyi boşaltmak için acil kateterizasyon genellikle tedavinin ilk basamağıdır, ardından bölümün altında yatan nedeni belirlemek için testler yapılır.
Testis Torsiyonu
Testis torbasında veya alt karın bölgesinde ani başlayan ağrı, menide kan, testiste şişme veya şişlik ve skrotumda kızarıklık testis torsiyonunun belirtileri olabilir; testisin kan kaynağı. Kan akışını eski haline getirmek için kan damarı veya damarlar derhal bükülmezse (en iyi sonuçlar için altı saat içinde), doku ölümü meydana gelir ve testis atrofiye olabilir ve alınmasını gerektirecek şekilde ölebilir. Başarılı bir tedaviden sonra, torsiyonun tekrarlanmamasını sağlamak için testis genellikle orşiopeksi olarak bilinen bir prosedürle yerine “bağlanır”. Torsiyon, her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, en yaygın olarak ergenlerde ve daha az sıklıkla bebeklerde görülür.
Priapizm
Dört saatten fazla devam eden uzun süreli, ağrılı bir penis ereksiyonu, cinsel uyarılma ile ilişkili değildir, daha ziyade, ereksiyonun başlangıcında penise aktıktan sonra kanın penisten boşaltılmamasıdır. Hemen tedavi edilmediğinde, bu durum yara izine ve kalıcı olarak ereksiyon olamamaya yol açabilir. Priapizm, orak hücre hastalığı ve lösemi gibi kan dolaşımını etkileyen hastalıklardan kaynaklanabilir; veya erektil disfonksiyonu tedavi etmek için kullanılan enjeksiyonlar dahil (genellikle reçete edilenden daha yüksek dozlar nedeniyle) bazı ilaçlardan. Acil tedavi, penisin yan tarafına sokulan bir iğne ile “sıkışmış” kanın boşaltılmasını içerir.
Paraphimosis
Paraphimosis, sünnetsiz erkeklerin veya uygun şekilde sünnet edilmemiş olanların, enfeksiyon, kötü hijyen veya bölgeye travma nedeniyle penisin sünnet derisinde (başı kaplayan deri kıvrımı) iltihaplanma geliştirdiği bir durumdur. Bu meydana geldiğinde sünnet derisi geri çekilir ve normal konumuna geri dönemez, kan akışını hapseder ve penis başının (başın) daha fazla şişmesine neden olur. Hemen düzeltilmezse doku ölümü gerçekleşebilir ve kangren gelişebilir. Paraphimosis her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olarak ergenlik döneminde ve sık kateterizasyona ihtiyaç duyan veya kötü hijyen ve enfeksiyon öyküsü olan yaşlı erkekler arasında görülür. Tedavi, şişliği azaltmayı ve sünnet derisini penis başının üzerine yerleştirmeyi amaçlar.
Fournier Kangreni
Cinsel organların kitlesel, hızla ilerleyen gangrenöz enfeksiyonu vakaların yaklaşık yarısında ölümcüldür ve acil müdahale gerektirir. Fournier kangreni çeşitli organizmalardan kaynaklanabilir ve en yaygın olarak diyabetle ilişkilidir. Bağışıklık sistemini baskılama, steroid kullanımı, alkol kötüye kullanımı ve diğer enfeksiyonlar da neden olabilir. Semptomlar arasında penis, skrotum veya perinede şiddetli ağrı, kızarıklık ve hızla meydana gelen doku ölümü yer alır. Genital rahatsızlık ile birlikte ateş ve titreme içeren semptomlarla daha yavaş bir başlangıç da mümkündür. Fournier kangreni genellikle enfekte ve ölü dokuyu cerrahi olarak çıkararak ve güçlü bir antibiyotik kürü uygulayarak tedavi edilir.